Veelgestelde vragen - Weurk Uitzendbureau
Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat zijn de regels?

De overheid heeft per 1 mei 2007 de grenzen voor werknemers uit de meeste Oosteuropese landen opengesteld. Dit betekent dat voor werknemers uit Midden- en Oost-Europa geen tewerkstellingsvergunning meer nodig is. Voorheen was het werken met Poolse medewerkers alleen weggelegd voor Polen met ook een Duits paspoort, een overblijfsel van verplaatste grenzen na de Tweede Wereldoorlog.

Zijn de Poolse werknemers verzekerd in Nederland?

Alle mensen die in Nederland werken zijn verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Weurk regelt de zorgverzekering voor haar medewerkers. Het voordeel hiervan is dat het snel geregeld is en dat er een korte opzegtermijn is. Zo betalen onze medewerkers nooit onnodig voor de verzekering.

Hebben de medewerkers een BSN en banknummer in Nederland?

Weurk vraagt voor haar medewerkers een BSN aan bij de belastingdienst. Doordat wij NEN 4400-1 gecertificeerd zijn, kunnen we gebruik maken van een verkorte procedure. Daarnaast zorgt Weurk ervoor dat de medewerkers ook een banknummer en bankpas krijgen.

Hoe snel kunnen de mensen beginnen?

Vaak kunnen de arbeidskrachten snel (enkele dagen) beginnen. Dit is mede afhankelijk van de functie en de bijbehorende eisen. Voor alle functies kunnen wij u een goede indicatie geven hoe lang de werving en selectie gaat duren.

Hoe lang blijven Poolse uitzendkrachten?

De mensen mogen hier voor onbeperkte tijd blijven.
Gemiddeld blijven de arbeidskrachten 10 tot 12 weken om daarna voor een korte periode naar huis te gaan. Doorgaans blijven ze dan twee à drie weken weg. Verlof gaat altijd in overleg met u als opdrachtgever. Weurk laat u dit op tijd weten en zorgt in overleg met u voor een goede vervanging, indien nodig.

Met welke wet- en regelgeving moet ik rekening houden?

Bij het werken met onze arbeidskrachten gelden dezelfde wetten en regels als bij het werken met Nederlanders. Vanzelfsprekend moet men een geldig paspoort en BSN hebben en moet alles met betrekking tot belasting en afdrachten goed geregeld zijn.

Hoe verloopt de communicatie op de werkvloer?

Weurk heeft een Pools/Nederlands sprekende intercedente die u kan helpen bij de communicatie. Indien nodig kan bij de werving rekening gehouden worden met de taal. Wij kunnen voor u uitzendkrachten selecteren die Duits en/of Engels spreken.

Hoe worden de uitzendkrachten gehuisvest?

Weurk regelt huisvesting voor Poolse uitzendkrachten. Er wordt hierbij rekening gehouden met een goede kwaliteit van de huisvesting voor de uitzendkrachten. Punten waarop wordt gelet zijn o.a.:
• Brandveiligheid
• Wettelijk bepaald aantal m2 per bewoner
• Aantal WC’s en douchegelegenheden per bewoner
• Aanwezigheid van begeleiders die 24 uur per dag bereikbaar zijn

Wat zijn de voordelen van Polen?

Polen werken hard, ze zeuren niet, je kunt er van op aan, weinig ziek en ze werken nauwkeurig. Door hun bescheiden mentaliteit is het zo dat de Polen zichzelf soms te kort doen. Daarnaast kunnen we Polen tegen een gunstig tarief aanbieden.